Auditie

Om toe te treden tot het HJSO of het HVSO is er jaarlijks een auditie. De eerstvolgende auditie vindt plaats op zondag 23 juni 2024. Aanmelden is mogelijk vanaf 1 januari 2024 en kan t/m 26 mei 2024.

De auditie duurt ongeveer 15 minuten. Je docent, ouders of begeleiders zijn ook welkom om te luisteren. Het is niet toegestaan om audio- of video-opnames van de auditie te maken. Speel je een werk met piano dan moet je zelf een pianist meenemen. Het kan gebeuren dat je onderbroken wordt in verband met de tijd. Kies daarom liever geen al te lange voordrachtstukken.

Auditie-eisen Haydn Jeugd Strijkorkest

Van de kandidaten wordt behalve een hoog speelniveau ook ambitie en inzet verwacht. Het HJSO stelt de podiumprestatie centraal en daarom zijn de eisen relatief zwaar. Word je aangenomen, dan rekenen we er op dat je aan alle repetities, concerten, weekenden en de zomertournee meedoet. Het HJSO repeteert iedere zaterdag van 09.30-12.30.

De verplicht te spelen werken zijn: het toegestuurde orkestwerk (wordt drie weken van tevoren toegestuurd), een voordrachtstuk naar eigen keuze, en verder het volgende:

Viool: Een etude van Mazas, te kiezen uit nrs. 8, 16 en 24

Altviool: Een etude van Mazas (op.36), te kiezen uit nrs. 2, 7 en 15 

Cello: Een etude te kiezen uit Dotzauer-Klingenberg 113 deel 1 of 2, Lee op. 31 of op. 113, Feuillard-La Technique deel 1 of 2, Kummer 21 ausgewählte Etuden 

Contrabas: in overleg. Tijdens de auditie kan de kandidaat ook op prima vista spel getoetst worden.

Of een etude naar eigen keus van minstens hetzelfde niveau.

Auditie-eisen Haydn Voorbereidend Strijkorkest

Het HVSO is zoals de naam al aangeeft bedoeld als een opstap naar het HJSO, voor welk orkest de eisen behoorlijk zwaar zijn. Het HVSO is geschikt voor strijkers die de eenvoudige samenspelgroep ontgroeid zijn, maar nog niet over voldoende techniek en/of ervaring beschikken voor het HJSO. Het HVSO is een kweekvijver voor het HJSO. Gedacht wordt aan een trainingsperiode van twee, hooguit drie jaar. Om door te stromen moet er wel opnieuw geauditeerd worden (zie Auditie-eisen HJSO). Het HVSO repeteert iedere woensdag van 16:00-18:15.

Eisen: in ieder geval is een behoorlijke beheersing van vibrato, spiccato, en de eerste drie posities (viool en altviool) of vier posities (cello) uitgangspunt.

Verder verwachten wij van de kandidaten het volgende:

Viool: Zelfstandig kunnen stemmen; een voordrachtstuk naar keuze; een drie weken tevoren toegestuurde passage uit een orkeststuk; een keuze uit de volgende etudes: Wohlfart nr. 48 of 49 of Poilleux nr.13 of een stuk van gelijkwaardig niveau.

Altviool: Zie viool, maar met een keuze uit de volgende etudes: Wohlfart nr. 47 of 48 of een stuk van gelijkwaardig niveau. 

Cello: Zie viool, maar met een keuze uit de volgende etudes: Lee opus 113, of Dotzauer deel 1 vanaf etude 11, of J. B. Breval : Sonate in C majeur opus 40 nr 1 of een stuk van gelijkwaardig niveau.

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het HJSO is aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Wanneer contributie of het betalen van een instrument een probleem is kan in overleg een beroep worden gedaan op dit fonds.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0