Amsterdam Sinfonietta & Ray Chen (m.m.v. HJSO)

Russische componisten in Italië
Russische componisten waren dol op Italië. Na een bezoek aan Florence schreef de doorgaans zwaarmoedige Tsjaikovski een zonnig werk voor strijkers. Ook Stravinsky was vaak en graag in Italië en werd in zijn favoriete stad Venetië begraven. Uit zijn beroemde balletwerk ‘Pulcinella’ – genoemd naar een personage uit de Italiaanse commedia dell’arte – selecteerde hij een kleine selectie dansen en bewerkte die voor viool. Drie eeuwen eerder werd de Italiaanse violist en componist Tartini in een droom overvallen door een virtuoos vioolspelende duivel. Toen hij wakker werd, schreef hij de muziek op en noemde het stuk de ‘Duivelstrillersonate’.

Ray Chen
Amsterdam Sinfonietta zocht en vond een ware duivelskunstenaar om het werk de uitvoering te geven die het verdient: de Australiër Ray Chen, winnaar van onder meer de Koningin Elisabethwedstrijd en het Yehudi Menuhin Concours en boegbeeld van de nieuwe generatie violisten.

Met medewerking van het Haydn Jeugd Strijkorkest. Samen met Amsterdam Sinfonietta speelt het HJSO ‘Antiche danze ed Arie, Suite III’ van Ottorini Respighi.

Programma

Respighi: Antiche Danze ed Arie, Suite III
Stravinsky: Suite Italienne voor viool en strijkorkest (arr. A. Williams)
Tartini: Duivelstrillersonate (arr. F. Kreisler)
Tsjaikovski: Souvenir de Florence

concertmeester en viool: Candida Thompson ∙ viool: Ray Chen

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Oosterpoort.
Prijzen zijn incl. pauzedrankje en garderobe.

Deel dit bericht:
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail