Cello Biënnale – geannuleerd

In verband met de aangescherpte corona maatregelen is dit concert helaas geannuleerd. Een aantal concerten van het festivalprogramma gaat nog wel door, zonder publiek, en wordt gestreamd vanuit het Muziekgebouw en het BIMHUIS, in samenwerking met de NTR, Radio 4 en NPO 2 Extra. Ook het Nationaal Cello Concours, het spannendste onderdeel van de Biënnale, gaat door en is online te volgen. Alle livestreams zijn te volgen via de Biënnale App en via de website van de Biënnale.

De dichter en componist Micha Hamel noemde de cello ‘de heraut van de weemoed’. En dat is voor dit programma, waar de cello het repertoire van zangers, pianisten, strijkkwartet en altviool confisqueert, meer dan van toepassing.

Schuberts Winterreise, over de verwerking van een verloren geliefde, kan zonder woorden, de noten zijn al zó beeldend. Tsjaikovski bewerkte zelf zowel zijn Nocturne voor piano als het Andante Cantabile uit zijn eerste strijkkwartet voor solocello en strijkorkest. Ook hij voelde aan dat een zeldzaam mooie melodie op cello nog een extra dimensie krijgt. Vlak voor zijn dood in 1975 kreeg Sjostakovitsj zijn laatste compositie, de sonate voor altviool en paino, nog net af. De hoorbare eenzaamheid van het naderende einde is hartverscheurend.

Jan-Ype Nota begeleidt met ‘zijn’ geweldige Haydn Jeugd Strijkorkest.

Kijk voor tickets en meer informatie op Cello Biënnale.

Deel dit bericht:
Facebooktwitterlinkedinmail