Over het HJSO

Het Haydn Jeugd Strijkorkest is een jeugdstrijkorkest in Noord-Nederland met de ambitie om een hoog muzikaal niveau te bereiken. Het orkest is samengesteld uit violen, altviolen, celli en contrabassen en staat onder leiding van Jan-Ype Nota. De stichting Haydn Jeugd Strijkorkest stelt zich ten doel het opsporen en begeleiden van extra getalenteerde jonge strijkers in de leeftijd van 9 t/m 19 jaar. 

Toelating tot het Haydn Jeugd Strijkorkest is mogelijk na een auditie. Het Haydn Jeugd Strijkorkest biedt het jong talent training in samenspel en begeleidt de leden zo mogelijk tot het niveau van de muziekvakopleiding. In Noord-Nederland mogen we trots zijn op een jeugdorkest van dit niveau. Het is fantastisch dat jong talent zichzelf kan blijven ontwikkelen: jaar na jaar bewijst dit strijkorkest dat klassiek leeft.

Het Haydn Jeugd Strijkorkest werd in 1989 opgericht. Voor hun inzet ontvingen dirigent Ben de Ligt en manager Yke Toepoel in 2004 een Koninklijke onderscheiding. De naamgeving is ontleend aan de bijzondere betekenis van Joseph Haydn voor muziek in het algemeen en voor het strijkkwartet in het bijzonder. Het Haydn Jeugd Strijkorkest werd samen met het Haydn Muziek Festival en het Haydn Onderwijs opgericht als zelfstandig orgaan binnen het Haydn Instituut: een geheel van initiatieven, die elkaar aanvullen en versterken in de begeleiding en ontwikkeling van jong talent. Medio 2013 zijn het Haydn Instituut en het Haydn Onderwijs opgeheven en zijn het HJSO en het HMF niet meer middels het instituut met elkaar verbonden. Uiteraard is er door de jarenlange verbondenheid een goede samenwerking opgebouwd.

Ontwikkeling van jong strijkerstalent

De leden van het orkest zijn afkomstig uit Noord-Nederland. Het orkest repeteert in de stad Groningen. Veel leden zijn tevens toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Het Haydn Jeugd Strijkorkest biedt jonge strijkers de mogelijkheid om hun muzikale ontwikkeling te verbreden naar de specifieke strijkersklank en speeltechniek in ensembleverband, tijdens repetities, studieweekenden, cd-opnamen en concerten.

Per seizoen worden ongeveer 20 tot 25 concerten gegeven, deels in Nederland en deels in het buitenland tijdens de jaarlijkse concertreis in de zomer. Deze reis is in vele opzichten de climax van het seizoen.

Het orkest maakte eerder meer dan twintig concertreizen naar vrijwel alle landen van Europa, naar de Verenigde Staten, Suriname en de Nederlandse Antillen. Het orkest laat de jonge musici kennismaken met alle facetten van het repertoire door naast traditionele klassieke en romantische werken ook barokmuziek, hedendaags repertoire en cross-overs te programmeren.

De programma‘s van het Haydn Jeugd Strijkorkest zijn altijd avontuurlijk, zowel voor de orkestleden als voor het publiek. In het verleden werd bij het orkest gesoleerd door op dat moment nog onbekende jonge musici zoals de violisten Janine Jansen, Sonja van Beek, Simone Lamsma, Marlene Hemmer, Nadia Wijzenbeek, Birthe Blom, Lisa Jacobs en vele anderen.

Sterke formule

Het HJSO heeft een sterke en uitgekristalliseerde succesformule ontwikkeld om plezier en discipline met elkaar te verbinden en wil deze graag ook uitdragen. Ieder jaar wordt het orkest verjongd met nieuwe leden die niet willen onderdoen voor het zittende team. Dat is hard werken, maar het lukt. Deze lijn wil het HJSO de komende jaren voortzetten en daarom is gekozen voor een grote diversiteit in concerten, waarbij het contact en de samenwerking met verschillende (jonge) muzikale talenten centraal staat. Het orkest biedt ruimte aan solisten uit eigen orkest om zich verder te ontplooien, maar begeleidt ook talent uit andere delen van het land.

“Landelijk en internationaal vervult het orkest een kleine maar waardevolle ambassadeursfunctie. Het HJSO schept ontwikkelkansen voor jong talent en realiseert veel inspirerende concerten. Mede dankzij haar open houding levert het HJSO een waardevolle maatschappelijke, verbindende én economische bijdrage aan de regio.”

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0