Haydn Voorbereidend Strijkorkest

Jonge strijkers met enige ervaring en aanleg kunnen vanaf de leeftijd van ongeveer tien jaar terecht in het Haydn Voorbereidend Strijkorkest (HVSO). Dit orkest staat sinds 2009 onder leiding van Gijs Philip van Schaik.

Het HVSO is de plaats waar orkestleden zich trainen en ontwikkelen in orkest- en samenspel en zich kunnen voorbereiden op deelname aan het Haydn Jeugd Strijkorkest. Met veel plezier en inzet wordt gewerkt aan repertoire uit verschillende muzikale stijlperiodes, zodat de orkestleden kennismaken met de verscheidenheid aan muziek die door de eeuwen heen is geschreven voor strijkorkest. Per seizoen mogen één of twee orkestleden (meestal concertmeesters of aanvoerders) solo spelen met hun eigen orkest.

Het HVSO repeteert iedere woensdagmiddag in de Lutherse Kerk in Groningen. Daarnaast worden jaarlijks een studieweekend (samen met het HJSO), een meespeelmiddag en vier á vijf optredens in de regio georganiseerd. Veel orkestleden stromen na het HVSO door naar het HJSO. Daarvoor moet wel opnieuw auditie worden gedaan.

 

De dirigent

Gijs Philip van Schaik werd geboren in Hilversum en begon op 6-jarige leeftijd met vioollessen bij Coosje Wijzenbeek. Vanaf 1985 studeerde hij aan het Conservatorium in Amsterdam bij Jeannelotte Hertzberger en kreeg daarnaast les van o.a. Alexander Barantschik en John Harding. Hij is als eerste violist verbonden aan het Noord Nederlands Orkest en verder actief als docent, kamermusicus, dirigent en arrangeur.

Het HVSO 2020-2021 bestaat uit:

Eerste viool: Ella Kootstra (cm), Felicia Jayawardhana (cm), Noa van Wieren, Imre van der Doef, Lotta la Bastide, Julie Pahl, Leonie Petz; Tweede viool: Mik Boerema (av), Sofie Steenbergen (av), Jarne Bosch, Wende Hoogendijk, Iva Beemster, Saar van de Kreeke; Altviool / derde viool: Andreai Martins Florindo (av), Kalina Sluiter, Meriam Schoonbeek, Jakob Kwiatek; Cello: Jente Borst (av), Kate Postmes (av), Carolien van der Tak, Sam de Vries, Frederick Pahl, Aldo Beemster.

Nieuws Haydn Voorbereidend Strijkorkest

De jaarlijkse meespeelmiddag van het Haydn Voorbereidend Strijkorkest vindt plaats op een nader te bepalen zaterdag in het voorjaar van 2021 in de Lutherse Kerk in Groningen (afhankelijk van de corona maatregelen). Aanmelden kan via deze pagina.
Het afsluitende Zomerconcert van het HVSO staat gepland op zaterdag 19 juni 2021 om 16.00 uur in het Prins Claus Conservatorium Groningen. Toegang voor dit concert is gratis.
De audities voor het HVSO vinden plaats op zondag 27 juni 2021. De auditie-eisen en het aanmeldformulier vind je hier. Deadline voor aanmelding is 31 mei 2021.