HVSO

Jonge strijkers met enige ervaring en aanleg kunnen vanaf de leeftijd van ongeveer tien jaar terecht in het Haydn Voorbereidend Strijkorkest (HVSO). Dit orkest staat sinds 2009 onder leiding van Gijs Philip van Schaik.

Het HVSO is de plaats waar orkestleden zich trainen en ontwikkelen in orkest- en samenspel en zich kunnen voorbereiden op deelname aan het Haydn Jeugd Strijkorkest. Met veel plezier en inzet wordt gewerkt aan repertoire uit verschillende muzikale stijlperiodes, zodat de orkestleden kennismaken met de verscheidenheid aan muziek die door de eeuwen heen is geschreven voor strijkorkest. Per seizoen mogen één of twee orkestleden (meestal concertmeesters of aanvoerders) solo spelen met hun eigen orkest.

Het HVSO repeteert iedere woensdagmiddag in de Lutherse Kerk in Groningen. Daarnaast worden jaarlijks een studieweekend (samen met het HJSO), een meespeelmiddag en vier á vijf optredens in de regio georganiseerd. Veel orkestleden stromen na het HVSO door naar het HJSO. Daarvoor moet wel opnieuw auditie worden gedaan.

De dirigent

Gijs Philip van Schaik werd geboren in Hilversum en begon op 6-jarige leeftijd met vioollessen bij Coosje Wijzenbeek. Vanaf 1985 studeerde hij aan het Conservatorium in Amsterdam bij Jeannelotte Hertzberger en kreeg daarnaast les van o.a. Alexander Barantschik en John Harding. Hij is als eerste violist verbonden aan het Noord Nederlands Orkest en verder actief als docent, kamermusicus, dirigent en arrangeur.

HVSO 2022-2023

Eerste viool:
 Sofie Steenbergen (cm), Noa van Wieren (cm), Julie Pahl, Saar van de Kreeke, Kalina Sluiter, Jakob Kwiatek, Meriam Schoonbeek;

Tweede viool:
Jarne Bosch (av), Wende Hoogendijk, Marjolein Kappenburg, Zoè de Esch, Mare Sloot, Daniela Koncius, Amy Broersma, Vera Tiekstra;

Altviool / derde viool:
Andreia Martins Florindo (av), Mik Boerema, Anaïs Oliveiro, Sibylla Harbach;

Cello:
Carolien van der Tak (av), IJsbrand Bierman, Sam de Vries, Frederick Pahl, Nicander Hamstra, Robert Jackson, David Drubers

Nieuws Haydn Voorbereidend Strijkorkest

De jaarlijkse meespeelmiddag van het Haydn Voorbereidend Strijkorkest vindt plaats op 18 maart 2023 in de Lutherse Kerk in Groningen.

Het afsluitende Zomerconcert van het HVSO staat gepland op zaterdag 17 juni 2023 om 16.00 uur in het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Toegang voor dit concert is gratis.

De audities voor het HVSO vinden plaats op zondag 9 juli 2023. De auditie-eisen en het aanmeldformulier vind je hier. Deadline voor aanmelding is 31 mei 2023

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0