Haydn Voorbereidend Strijkorkest

Jonge strijkers met enige ervaring en aanleg kunnen vanaf de leeftijd van ongeveer tien jaar terecht in het Haydn Voorbereidend Strijkorkest (HVSO). Dit orkest staat sinds 2009 onder leiding van Gijs Philip van Schaik.

Het HVSO is de plaats waar orkestleden zich trainen en ontwikkelen in orkest- en samenspel en zich kunnen voorbereiden op deelname aan het Haydn Jeugd Strijkorkest. Met veel plezier en inzet wordt gewerkt aan repertoire uit verschillende muzikale stijlperiodes, zodat de orkestleden kennismaken met de verscheidenheid aan muziek die door de eeuwen heen is geschreven voor strijkorkest. Per seizoen mogen één of twee orkestleden (meestal concertmeesters of aanvoerders) solo spelen met hun eigen orkest.

Het HVSO repeteert iedere woensdagmiddag in de Lutherse Kerk in Groningen. Daarnaast worden jaarlijks een studieweekend (samen met het HJSO), een meespeelmiddag en vier á vijf optredens in de regio georganiseerd. Veel orkestleden stromen na het HVSO door naar het HJSO. Daarvoor moet wel opnieuw auditie worden gedaan.

 

De dirigent

Over - HVSO - Dirident Gijs Philip van SchaikGijs Philip van Schaik werd geboren in Hilversum en begon op 6-jarige leeftijd met vioollessen bij Coosje Wijzenbeek. Vanaf 1985 studeerde hij aan het Conservatorium in Amsterdam bij Jeannelotte Hertzberger en kreeg daarnaast les van o.a. Alexander Barantschik en John Harding. Hij is als eerste violist verbonden aan het Noord Nederlands Orkest en verder actief als docent, kamermusicus, dirigent en arrangeur.

Het HVSO 2019-2020 bestaat uit:

Eerste viool: Johan van der Tak (cm), Felicia Jayawardhana (plv cm), Quinten van Brummen, Runar van Zanden, Eline Drijver, Maxime Kemler, Mariko Hummel, Alieke Poelman; Tweede viool: Ella Kootstra (av), Mik Boerema (av), Yente Lauterbach, Sofie Steenbergen, Noa van Wieren, Tessa Schmittmann, Imre van der Doef, Barbara Kwiatek; Altviool / derde viool: Ole van der Ham (av), Marta Kavatsyuk, Angkan Westmaas, Marlene Herrmann; Cello: Nina Vasquez Tietge (av), Esther Drijver (av), Jente Borst, Sam de Vries, Kate Postmes, Carolien van der Tak.

Nieuws Haydn Voorbereidend Strijkorkest

De jaarlijkse meespeelmiddag van het Haydn Voorbereidend Strijkorkest is op zaterdag 27 maart 2021 in de Lutherse Kerk in Groningen. Aanmelden kan t/m 13 maart 2021 via deze pagina.
Het afsluitende Zomerconcert van het HVSO staat gepland op zaterdag 19 juni 2021 om 16.00 uur in het Prins Claus Conservatorium Groningen. Toegang voor dit concert is gratis.
De audities voor het HVSO vinden plaats op zondag 27 juni 2021. De auditie-eisen en het aanmeldformulier vind je hier. Deadline voor aanmelding is 31 mei 2021.
Over - HVSO 3