Solisten

Ieder jaar geeft het HJSO jonge talenten de kans om hun solistische vaardigheden verder te ontwikkelen door als solist met het orkest op te treden. Solisten zijn afkomstig uit het eigen orkest en daarbuiten. Bij het Haydn Muziek Festival en het Peter de Grote Festival wordt jaarlijks de 'HJSO prijs' uitgereikt aan veelbelovend talent. Bij uitzondering treedt het HJSO op met gerenommeerde professionals. De soliste van seizoen 2019-2020 is:

 Anna Maring (2003) begon op haar vijfde jaar met viool bij Rita Rouw op de Strijkersschool in Groningen. Vanaf september 2017 krijgt zij les van Ilona Sie Dhian Ho, eerst in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium en vanaf september 2019 van dezelfde docente in de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium. Ze volgde verschillende masterclasses, onder andere bij Jacobien Rozemond, Peter Brunt, Moshe Hammer, Veselina Manikova en Maria Milstein.

Anna nam deel aan verschillende muziekfestivals en concoursen. In 2014 ontving zij bij het Haydn Muziek Festival naast de jury- en de publieksprijs, ook de Peter de Grote-festivalprijs. In 2018 won zij op het Britten Vioolconcours de eerste prijs in haar leeftijdscategorie. Sinds 2016 speelt Anna met veel plezier bij het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO) onder leiding van Jan-Ype Nota, dit jaar als concertmeester. Ze was een aantal keer te beluisteren in de NNO-kamermuziekreeks jong talent en soleerde het afgelopen voorjaar tijdens het jubileumconcert van het Groninger Studentenorkest Mira. Anna geniet van het samen musiceren, ook in kleine ensembles.

Anna Maring soleert dit seizoen met ‘Danse espagnole de <La vida breve>’ van Manuel de Falla (arr. Chris Duindam).