Solisten

Ieder jaar geeft het HJSO jonge talenten de kans om hun solistische vaardigheden verder te ontwikkelen door als solist met het orkest op te treden. Solisten zijn afkomstig uit het eigen orkest en daarbuiten. Bij het Haydn Muziek Festival en het Peter de Grote Festival wordt jaarlijks de ‘HJSO prijs’ uitgereikt aan veelbelovend talent. Bij uitzondering treedt het HJSO op met gerenommeerde professionals.

Solisten seizoen 2022-2023

Joost de Boer (2003)

Joost begon op zijn zesde met cellolessen bij Alexandra Vierkant. In december 2018 werd hij toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij les krijgt van Corine ’t Hoen. Joost nam deel aan verschillende concoursen waaronder het Haydn Muziek Festival, en ontving daar een eervolle vermelding. Ook deed hij een aantal keren mee aan het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij de ensemble aanmoedigingsprijs en in 2020 werd hij tweede in de regionale finale.

Sinds zijn veertiende zit Joost in het Haydn Jeugd Strijkorkest waar hij nu aanvoerder is van de cellogroep. Voorheen heeft hij ook in het HVSO gespeeld en gesoleerd. Joost heeft een grote passie voor muziek en houdt erg van het samen musiceren met anderen.

“Het is fijn om met andere mensen samen te spelen en de passie voor muziek te kunnen delen. Je beleeft de muziek echt met elkaar. Zowel in repetities als concerten. Als orkest trek je erg met elkaar op en leer je ook veel van anderen.”

Lyke Nota (2004)

Lyke begon toen ze vier jaar oud was bij Josien le Coultre, war ze met veel plezier viool heeft leren spelen. “Ik vond het superleuk om mee te doen aan het Haydn Muziek Festival, waar ik onder andere de HJSO-solistenprijs heb gewonnen. Daar heb ik met drie andere violisten Vivaldi voor vier violen gespeeld en zo begon mijn HJSO-avontuur.” Ze deed auditie voor het HJSO, omdat ze het een ontzettend bijzonder en gaaf orkest vond. Hoe langer ze in het orkest zat, hoe serieuzer ze werd met haar viool. Vervolgens heeft ze auditie gedaan voor het Prins Claus Conservatorium, waar ze is aangenomen in de Jong Talent Klas. Tegenwoordig volgt ze lessen bij  Veselina Manikova. Ook heeft ze masterclasses gevolgd in Italië en Frankrijk en meegedaan aan het Peter de Grote Festival. 

“Ik speel op een prachtige viool gemaakt door Hein Woldring. Ik had vroeger één keer op het instrument gespeeld en wist gelijk dat het mijn ‘droomviool’ was. Nu mag ik er altijd op spelen!”

Tadas Čeliauskas (2000)

Tadas Čeliauskas is een musicus uit Litouwen. Zijn muzikale reis begon toen hij als peuter klassieke muziek op de radio in zijn slaapkamer hoorde en zijn ouders bleef vragen om hem elke avond aan te laten wanneer hij ging slapen. Zijn autodidactische en multi-instrumentalistische vader stelde hem achtereenvolgens voor om klarinet, saxofoon en accordeon te spelen, maar géén van deze instrumenten paste bij hem. Uiteindelijk pakte Tadas als tiener de basgitaar op, geïnspireerd door Paul McCartney en de Beatles. Met verschillende bands speelde  hij rock-, pop-, hardrock-, country- en jazzmuziek, tot hij op 15-jarige leeftijd voor het eerst met de contrabas in aanraking kwam.

Daarna ging Tadas naar het Stasys Šimkus Conservatorium in Klaipėda (middelbare school voor muziekonderwijs), waar hij besloot om definitief voor een klassieke contrabasstudie te gaan. Tegenwoordig is Tadas een vierdejaars bachelorstudent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij studeert bij Sorin Orcinschi. De afgelopen jaren volgde hij masterclasses bij contrabaslegendes als Wolfgang Güttler en Catalin Rotaru en dit seizoen loopt hij stage bij het Noord Nederlands Orkest.

“Ik geloof dat de contrabas een van de belangrijkste instrumenten is vanwege haar functionele verscheidenheid en inzetbaarheid bij vele muziekgenres. Ik hoop dat het spelen van een soloconcert het instrument letterlijk dichter bij het publiek brengt en dat ik daarbij jongeren inspireer, en mijn passie voor dit veelzijdige instrument over kan brengen.”

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0