Solisten

Ieder jaar geeft het HJSO jonge talenten de kans om hun solistische vaardigheden verder te ontwikkelen door als solist met het orkest op te treden. Solisten zijn afkomstig uit het eigen orkest en daarbuiten. Bij het Haydn Muziek Festival en het Peter de Grote Festival wordt jaarlijks de ‘HJSO prijs’ uitgereikt aan veelbelovend talent. Bij uitzondering treedt het HJSO op met gerenommeerde professionals.

Solisten seizoen 2021-2022

Joost de Boer (2003)

Joost begon op zijn zesde met cellolessen bij Alexandra Vierkant. In december 2018 werd hij toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij les krijgt van Corine ’t Hoen. Joost nam deel aan verschillende concoursen waaronder het Haydn Muziek Festival, en ontving daar een eervolle vermelding. Ook deed hij een aantal keren mee aan het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij de ensemble aanmoedigingsprijs en in 2020 werd hij tweede in de regionale finale.

Sinds zijn veertiende zit Joost in het Haydn Jeugd Strijkorkest waar hij nu aanvoerder is van de cellogroep. Voorheen heeft hij ook in het HVSO gespeeld en gesoleerd. Joost heeft een grote passie voor muziek en houdt erg van het samen musiceren met anderen.

“Het is fijn om met andere mensen samen te spelen en de passie voor muziek te kunnen delen. Je beleeft de muziek echt met elkaar. Zowel in repetities als concerten. Als orkest trek je erg met elkaar op en leer je ook veel van anderen.”

Lyke Nota (2004)

Lyke begon toen ze vier jaar oud was bij Josien le Coultre, war ze met veel plezier viool heeft leren spelen. “Ik vond het superleuk om mee te doen aan het Haydn Muziek Festival, waar ik onder andere de HJSO-solistenprijs heb gewonnen. Daar heb ik met drie andere violisten Vivaldi voor vier violen gespeeld en zo begon mijn HJSO-avontuur.” Ze deed auditie voor het HJSO, omdat ze het een ontzettend bijzonder en gaaf orkest vond. Hoe langer ze in het orkest zat, hoe serieuzer ze werd met haar viool. Vervolgens heeft ze auditie gedaan voor het Prins Claus Conservatorium, waar ze is aangenomen in de Jong Talent Klas. Tegenwoordig volgt ze lessen bij  Veselina Manikova. Ook heeft ze masterclasses gevolgd in Italië en Frankrijk en meegedaan aan het Peter de Grote Festival. 

“Ik speel op een prachtige viool gemaakt door Hein Woldring. Ik had vroeger één keer op het instrument gespeeld en wist gelijk dat het mijn ‘droomviool’ was. Nu mag ik er altijd op spelen!”

Daarnaast spelen  dit jaar drie duo’s een deel van het dubbelconcert van Johann Sebastian Bach:

Ratna Roovers & Stella Buitenhuis

Wij zijn Ratna en Stella en dit jaar zijn wij de aanvoerders van de tweede violen. Dit is ons derde jaar in het HJSO en we spelen nog steeds met ontzettend veel plezier op iedere repetitie en ieder concert. We vinden het heel erg leuk dat we per duo een deel van het Bach Dubbelconcert spelen, waarbij wij het eerste deel mogen doen. Het is een beroemd stuk met veel karakter en levendige melodieën. Wij speelden al vaker samen leuke duetjes, maar om nu met een orkest als solisten samen te spelen is voor ons nieuw en een super leuke uitdaging waar we enorm van gaan genieten!

Niek de Boer & Cilia Wu

Wij zijn Niek en Cilia en dit is voor ons beiden het derde jaar in dit orkest, waar we nog steeds met heel veel plezier in spelen. Wij vinden het fantastisch om het tweede deel te mogen spelen, zeker omdat het bijzonder is om het in deze samenstelling te kunnen doen. In dit deel zitten mooie lyrische melodieën die zich steeds afwisselen tussen de twee solopartijen. Samen met de vele karakterwisselingen in de harmonieën, creëer je een prachtige sfeer. We kijken er erg naar uit om dit stuk uit te voeren op concerten!

Lyke Nota & Liz U-A-Sai

Wij zijn Lyke en Liz en wij zijn dit jaar de concertmeesters van het HJSO. Dit is het vijfde jaar dat wij samen in het orkest spelen, en doen dit nog steeds met enorm veel plezier. We vinden het een eer dat we solo mogen spelen. Hoe langer we het stuk spelen, hoe meer je het levendige en het energieke karakter van het deel meekrijgt. We vinden het een prachtig deel, omdat het zo’n spetterende afsluiting is van het concert.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0