Solisten

Ieder jaar geeft het HJSO jonge talenten de kans om hun solistische vaardigheden verder te ontwikkelen door als solist met het orkest op te treden. Solisten zijn afkomstig uit het eigen orkest en daarbuiten. Bij het Haydn Muziek Festival en het Peter de Grote Festival wordt jaarlijks de 'HJSO prijs' uitgereikt aan veelbelovend talent. Bij uitzondering treedt het HJSO op met gerenommeerde professionals. De solisten van seizoen 2020-2021 zijn:

Yasminder Rozeboom (2004) droomt al van jongs af aan van een vioolcarrière en kreeg haar eerste vioollessen van Astrid Gordijn toen zij vier jaar oud was. Op zesjarige leeftijd nam zij vioolles bij Renske de Vries-Entrop aan de Stedelijke Muziekschool te Groningen om hier onder meer te leren musiceren met anderen. Yasminder speelde van 2014 tot 2016 bij het HVSO. Daar was zij concertmeester en heeft zij als soliste met het orkest mogen spelen. In 2016 maakte zij de overstap naar het HJSO waar zij nu concertmeester is.

Yasminder heeft deelgenomen aan verschillende muziekfestivals en concoursen. In 2012 won zij de eerste prijs bij het Haydn Muziek Festival. Tevens bemachtigde zij bij ditzelfde festival driemaal een plek in de finale. In 2015 won zij de Peter de Grote Festival-prijs en de Solisten-prijs om te soleren met het HJSO. Yasminder behaalde in 2019 een eervolle vermelding bij het Prinses Christina Concours.

Sinds twee jaar krijgt Yasminder naast haar lessen van Renske de Vries-Entrop ook les van Kati Sebestyén, aan het Prins Claus Conservatorium in de Jong Talentenklas. Yasminder is al sinds haar tweede jaar bezig met muziek en vioolmuziek in het bijzonder. Zij wil graag professioneel violiste worden om zo haar passie voor muziek met anderen te mogen delen.

Yasminder Rozeboom soleert dit seizoen met ‘De Vier Jaargetijden – Winter’ van Antonio Vivaldi. “De sfeer in het HJSO is uniek, deze gezelligheid vind je niet overal. En daarnaast is het spelen in dit orkest heel leerzaam! Sinds het HVSO heb ik mij mogen ontwikkelen en heb ik veel geleerd. Ik ben heel dankbaar dat deze ontwikkeling zich heeft geuit tot het punt waar ik nu sta.”

Lottie Bezemer (2003) maakte kennis met de viool bij Marius Greiner. Ze kreeg vanaf haar negende jaar vioolles bij Carolyn van Gemert. Vanaf 2019 krijgt zij les van Veselina Manikova in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium. Ze volgde verschillende masterclasses, onder andere bij Jacobien Rozemond, Moshe Hammer, Chris Duindam, Mara Oosterbaan, Claudio Mondini en Ilona Sie Dhian Ho.

Lottie nam deel aan verschillende muziekfestivals en concoursen. Ze heeft prijzen gewonnen bij onder andere het Prinses Christina Concours, het ‘Stars of the Olympus’ Festival in Rusland en het Haydn Muziek Festival. Sinds 2017 speelt Lottie met veel plezier in het Haydn Jeugd Strijkorkest (HJSO), dit jaar als concertmeester. Lottie musiceert ook graag in kleinere ensembles.

Lottie Bezemer soleert dit seizoen met ‘Verano Porteno’ van Astor Piazzola. “Het is bijzonder om te bedenken hoe ik als 13-jarige achteraan in het orkest begon en nu helemaal vooraan mag zitten. Eén van de leukste dingen aan het orkest vind ik dat ons repertoire zo breed is. We spelen zowel moderne muziek, popmuziek als klassiek, dat vind ik echt gaaf!”

Joost de Boer (2003) begon op zijn zesde met cellolessen bij Alexandra Vierkant. In december 2018 werd hij toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij les krijgt van Corine ’t Hoen. Joost nam deel aan verschillende concoursen waaronder het Haydn Muziek Festival, en ontving daar een eervolle vermelding. Ook deed hij een aantal keren mee aan het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij de ensemble aanmoedigingsprijs en in 2020 werd hij tweede in de regionale finale.

Sinds zijn veertiende zit Joost in het Haydn Jeugd Strijkorkest waar hij nu aanvoerder is van de cellogroep. Voorheen heeft hij ook in het HVSO gespeeld en gesoleerd. Joost heeft een grote passie voor muziek en houdt erg van het samen musiceren met anderen.

Joost de Boer soleert dit seizoen met Serenade No. 3 van Robert Volkmann. “Het is fijn om met andere mensen samen te spelen en de passie voor muziek te kunnen delen. Je beleeft de muziek echt met elkaar. Zowel in repetities als concerten. Als orkest trek je erg met elkaar op en leer je ook veel van anderen.”